Elles ens inspiren

Home Elles ens inspiren

Elles ens inspiren

Valencianes de naixement o vocació, clàssiques o contemporànies, celebres o anònimes, innovadores, que han qüestionat o estan trencant esquemes. Dones que van obrir camins, van incitar el debat social i que van canviar i canvien normes. Dones rebels que han transformat la seua vida i la nostra.

Dones que han sigut rellevants en la història de l'Horta Nord, valentes, resilients i arriscades, que no s'han deixat intimidar per la societat i que han lluitat pels seus drets. Elles han superat barreres, han superat desigualtats i continuen fent-ho. Mira al teu voltant perquè elles són les dones que ens inspiren.

Ruta de dones rellevants de l'Horta Nord

El Consorci Pactem Nord i la Federació de Dones i Col·lectius per la Igualtat de l'Horta Nord hem elaborat una “ruta de dones rellevants” a l'Horta Nord per a visibilitzar a dones de la nostra comarca que han aportat a la societat, malgrat les dificultats i barreres a les quals s'han enfrontat. Dones conegudes i anònimes que han plantat cara a la vida i que en molts casos no han quedat registrades enlloc ni se'ls ha donat reconeixement. Des d'ací, volem rendir-los un homenatge.

Aquesta ruta es queda tala perquè segurament són moltes dones les que es queden fora, però és una invitació per a continuar indagant en la vida de dones de la nostra comarca que han trencat el sostre de cristall, que ens han deixat un llegat excepcional i que mereixen un reconeixement públic.
Creiem que la seua història i assoliments han de ser conegudes per xiquets i xiquetes, persones joves i adultes. Ha arribat el moment de donar-los el reconeixement que mereixen.

Encara no les coneixes? Les descobrirem!

Nerea Martí Martí. Esportista

Nascuda el 2 de gener de 2002 a Albalat dels Sorells. Als nou anys la seua família va inaugurar el Karting Horta Nord i en ese moment va sentir que l'automobilisme era el seu futur. Ha sigut la primera dona a guanyar el campionat de Karting de la Comunitat Valenciana en la categoria júnior.

Després dels seus resultats en la F4, Nerea Martí va fer el salt a la Fórmula 3, convertint-se en pilot de la W Sèries, campionat internacional comunament conegut com la Fórmula 1 femenina. L'any 2020, a causa de la crisi sanitària de la COVID19, la temporada de la W Sèries ha hagut de suspendre's, però per a contrarestar la situació l'organització ha creat la W Sèries eSports League, la versió virtual del campionat en el qual Nerea va quedar en quarta posició. A més, per a continuar amb la seua formació enguany, Nerea ha disputat el Campionat d'Espanya de Karting en el qual ha corregut, per primera vegada, en categoria KZ.

Per a la pròxima temporada, Nerea tornarà a ser pilot oficial de la W Sèries

Contacte

Rosana Pastor Muñoz. Actriu

Nascuda el 7 d'agost de 1960 a Alboraia. Llicenciada a l'Escola d'Art Dramàtic de València, ha treballat al cinema, el teatre i la televisió. En els seus més de 25 anys de carrera artística, s'exhibeixen pel·lícules com ``Juana la Loca`` i ``La conjura del Escorial``, per les quals va ser nominada com a millor actriu de repartiment, i sèries de televisió com ``Amar es para siempre``. Guanyadora d'un Goya com a millor actriu revelació l'any 1996, per ``Tierra y Libertad`` (Ken Loach).

Implicada en la defensa dels drets de diferents col·lectius ciutadans, als seus 55 anys un gir en el guió la va convertir en la primera actriu que obté un escó en el Congrés.

Contact3

Anna Gómez Igual. Esportista

Nascuda a Alfara del Patriarca en 1996. Va començar a jugar al Bàsquet en les categories inferiors del Ros Casares. Jugadora amb àmplia experiència en la Lliga Femenina Espanyola, arriba fins i tot a disputar competició europea en el seu pas per Bèlgica, sent una de les jugadores més destacades del seu equip, el Belfius Namur.

L'any 2018, un dels seus somnis es fa realitat, formar part de la plantilla del València Basket Femení, sent en l'actualitat una de les capitanes de l'equip. Els tres punts serien la conquesta d'un títol per a l'equip, el primer de la història de la secció femenina.

Contacte

Enedina Lloris i Camps. Soprano

Reconeguda soprano amb una dilatada trajectòria com a cantant d'òpera, encara que també va cultivar altres gèneres com el recital, l'oratori i la sarsuela.

Guanyadora de diferents concursos internacionals de cant com el ``Toti dal Muntanya`` a Itàlia i el ``Francisco Viñas`` a Barcelona, realitza els estudis de cant en el Conservatori Superior de Música de València completant la seua formació en el centre de perfeccionament del Teatre alla Scala de Milà, paral·lelament estudia, una altra de les seues passions, Magisteri en la Universitat de València.

Ha trepitjat els principals teatres del món i ha compartit escenari amb els cantants més prestigiosos: Plácido Domingo, Alfredo Kraus, Josep Carreras. Per raons de salut va deixar prematurament els escenaris i s'ha dedicat a activitats relacionades amb la docència. Ha sigut membre del Consell Valencià de Cultura i actualment forma part de la Junta rectora del Patronat per a activitats musicals de la Universitat de València.

Contacte

Araceli Ciscar. Empresària

Com a Consellera Executiva, porta tota una vida treballant en una de les empreses amb més facturació de la Comunitat Valenciana, el Grup Dacsa. La seua seu central, situada en la localitat valenciana d'Almàssera, compta amb més de 170 treballadors, la qual cosa suposa una gran contribució a l'economia local. El que va començar com una xicoteta empresa, s'ha convertit en un referent europeu en la producció i subministrament de tota mena de productes derivats de l'arròs i de la dacsa, un creixement que, en part, és gràcies al seu treball.

Aquesta empresa, de la qual Araceli Císcar forma part, és un exemple que una companyia familiar pot arribar a créixer internacionalment i convertir-se en tot un referent empresarial i econòmic.

En 2019 va ser guardonada amb el premi **Forinvest que es lliura a professionals destacats del món de l'economia i l'empresa.

Contacte

Vicenta Bosch Palanca. Política

Lluitadora, treballadora i lliurada al seu poble. Va ser la primera dona alcaldessa del municipi i de la comarca de L´Horta Nord. Durant els 23 anys que va ser alcaldessa del municipi, va estar molt implicada en temes d'igualtat de la dona arribant a crear la Regidoria de la Dóna.

Llicenciada en Dret i professora en la Facultat, Vicenta es va erigir com a ferma defensora dels drets de la dona, treballant des de tots els fronts possibles, però especialment des de l'associacionisme.

Contacte

Ana María Lluch Fernández. Metgessa

És una de les grans doctores especialistes en oncologia. Coneguda com la metgessa del càncer, figura entre els 100 millors metges d'Espanya segons la revista Forbes. Exerceix i és cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic Universitari de València. Ha treballat a Milà o Houston.

La passió pel seu treball i la seua incansable lluita contra el càncer de mama l'han feta mereixedora de diversos guardons com l'Alta Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic, la Medalla d'Or de la Universitat de València o un dels últims que li han donat a la millor trajectòria professional de la Fundació de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València.

Sens dubte tot un referent més enllà de la Comunitat Valenciana. Entusiasta en la seua activitat, pròxima amb els pacients i compromesa amb la sanitat pública.

Contacte

María Asunción Aguilar Ros. Soprano

Nascuda en 1891, coneguda en el món del 'bel cant' com la soprano Maria Ros. Educada a l'escola de Manuel García, va debutar com a cantant el 14 de juliol de 1912, interpretant en la sarsuela d'Amadeo Vives ``La Generala``. L'any 1915 com a cantant d'òpera, va interpretar a València l'òpera de Verdi.

El seu repertori abasta des de Rigoletto, Tosca, La Bohème, La Traviata, Cavalleria rusticana, Pagliacci, Faust o Manon Lescaut.

Va cantar en molts teatres d'Europa i Amèrica, i es pot destacar l'èxit obtingut al setembre de 1922, amb **Il **guarany, en el Teatre Municipal de Rio de Janeiro, amb la companyia de Mascagni i al costat de Miguel **Fleta.3

María Ros va morir a Burjassot el 14 de setembre de 1970. En la seua memòria el seu marit **Lauri-*Volpi va crear un premi de cant que porta el seu nom: el Concurs Internacional de cant María Ros, i l'Ajuntament li va dedicar una dels carrers més importants del poble, l'Avinguda Maria Ros

Contacte

Elena Lerma Granell. Ballarina

Natural de Foios, la llicenciada en pedagogia de la dansa contemporània inicia els seus estudis molt prompte en el món de la dansa en escoles de València i Lió.

En la seua trajectòria com a ballarina, ha desenvolupat projectes sota la direcció d'importants coreògrafs com Rafa Linares, Eva Bertomeu, Asun Noales i Yoshua Cienfuegos, tots ells de gran rellevància en el panorama de la dansa.

A més ha alternat papers i projectes sota la seua pròpia direcció i coreografia com la “Història d'un soldat`` per a RTVE.

La seua vertadera passió és la pedagogia i en 2008 amb la finalitat d'introduir l'art de la dansa en la zona de L'Horta Nord va inaugurar la seua pròpia escola.

Contacte

Dolors Escamilla Pérez. Directora esportiva

En els anys 80 va començar la seua activitat com a directora esportiva col·laborant amb l'equip del Sagrat Cor de Godella, obtenint el finançament per a poder desplaçar-se per a disputar les fases finals del campionat d'Espanya de bàsquet; aquell equip va ser el germen del Dorna Godella, primer equip femení espanyol que a nivell internacional va aconseguir un triomf, campiones de la copa d'Europa de bàsquet. Encapçalat per ella, el Dorna Godella es va convertir en un referent del bàsquet femení tant en l'àmbit nacional com internacional en els anys 90.

Va lluitar per l'esport femení i per visibilitzar els drets de les dones per a trencar amb els tòpics i prejudicis.

A l'octubre de 2019 va ser guardonada amb la medalla al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana i el Ajuntament de Godella va posar el seu nom al pavelló d'esports municipal.

Contacte

Sara Monleón Sánchez y Miriam Arias Serrano. Esportistes

Totes dues naturals de la població, des de molt xicotetes i com un joc, van començar a practicar tennis de taula en el CEIP Cervantes. Amb tan sols 12 anys guanyen la medalla d'Or i de Plata en competició provincial i més tard es classifiquen per al campionat Estatal, on participen en les lligues nacionals de Divisió d'Honor.
Guanyen els Jocs Esportius de la Generalitat Valenciana i l'any 2003 es proclamen

Campiones d'Espanya de Tennis de Mesa. El punt àlgid de la seua carrera va ser l'any 2006, quan van passar a formar part de l'Equip Nacional.

Sempre juntes en la seua carrera esportiva han lluitat per a demostrar que l'esforç i la competitivitat no és qüestió de gènere.

Contacte

Ana Pardo Arteaga. Advocada i gerent

Nascuda a València en 1965. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, amb l'especialitat de Dret Privat, advocada en exercici des de l'any 1993 i gerent del Polígon Industrial Mediterrani en Albuixec-Massalfassar des de 2001. Secretària de la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) des de l'any 2014, i membre actiu de la seua Comissió Jurídica, que ha sigut partícip en l'elaboració de la Llei 14/2018 de 5 de Juny de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana.

Va prendre les regnes de la gestió del Polígon Mediterrani a través de AUPIM (la seua entitat gestora), en un moment on hi havia poques dones encarregades de la gestió d'àrees industrials coincidint amb el canvi de mil·lenni, i en un període on han coincidit moments de màxima puixança comercial amb dos moments de crisis importants: la crisi immobiliària de finals de la dècada de 2010 i l'actual de la COVID-19. Malgrat això podem dir que el Polígon Mediterrani és un referent dins de la Comunitat Valenciana, estant a més del 95% de la seua ocupació i comptant amb la presència de grans empreses en aquest.

AUPIM forma part també del Consorci Pactem Nord de la qual va ser vicepresidenta de l'entitat.

L'objectiu, continuar treballant per a les nostres empreses, cercant nous projectes, i la contribució a l'economia local.

Contacte

Ángeles López Artiga. Compositora, cantant, pianista i pedagoga

Nascuda el 10 d'abril de 1939. Filla predilecta del seu poble, Massamagrell i filla adoptiva de València. Els seus estudis musicals els va iniciar a València i posteriorment a Madrid, Graz i Salzburg, obtenint les màximes qualificacions i el Premi Massi al millor expedient acadèmic.

Ha sigut convidada per la Universitat Harvard per a presentar la seua obra. La seua òpera “L'adéu d'Elsa” es va estrenar a Broadway(NY) i les seues composicions s'interpreten diversos països del món.

Com a soprano ha cantat a les sales més prestigioses com la Filharmònica de Berlín, Musikverein de Viena o el Palau de la Música de Barcelona, entre altres.

Ha format part del Consell Assessor de les Arts de la Universitat Internacional de València (VIU).

Li ha sigut concedit el premi Ausiàs March per la seua important contribució a la música com a intèrpret, creadora i musicòloga, el Premi Sor Isabel de Villena pel seu defensa de la dignitat de la dona, el Premi Passeig del Mèrit Pagament de Tharsys en reconeixement a la seua carrera artística, creativa i docent i és Insigne de la Música Valenciana per la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana.

És membre del Consell Valencià de Cultura.

Contacte

Josefina Caballer Verdeguer “Fina”. Pirotècnica

Una de les poques dones pirotècniques de la història dels focs artificials a Espanya. Va ser la primera dona que va disparar la Nit del Foc en la Plaça de l'Ajuntament de València. Ara ha deixat un important llegat a la seua família que continua treballant en el sector.

Contacte

Maribel Casany Lluesma. Actriu

Nascuda a Montcada és actriu de teatre i cinema, presentadora de televisió i actualment treballa com a directora de doblatge. Va estudiar art dramàtic, interpretació i dansa contemporània. El teatre és la seua vocació principal i on més ha ocupat la seua carrera amb companyies com Moma Teatre de València o la Companyia Ananda Dansa entre altres.

Ha actuat en obres com a “Benvingut Mr Marshall” (2007), “La volta al món en 80 melodies” 2006-2009, ``Què fem de la mare`` (2010), “Mans quietes” 2015, ``Nosaltres no som de telefonar-ens``. Va rebre el premi Micròfon de Plata 2001 com a actriu revelació per l'Associació de professionals d'RTVE. A proposta del Col·lectiu de Dons Feministes de Montcada, ha rebut el reconeixement de dona rellevant aquest 2020.

Maribel, ens sol acompanyar en les diverses actes de militància feminista que es realitzen tant en la localitat, com a la ciutat de València.

Contacte

Carmen Roca Pascual. Activista

Carmen ha combatut contra les drogues, durant 18 anys ajudant desenes de drogodependents als quals va acollir en La Caseta per a ajudar-los a fer front a l'exclusió i la fam.

L'any 2000, l'Ajuntament de Paterna li va lliurar la Insígnia d'Or de la Vila de Paterna. També ha sigut distingida tant per la Policia Nacional com per la Policia Local de Paterna.

L'any 2013 el periòdic Levante-EMV li va concedir el premi Important per la seua ajuda desinteressada al proïsme i des de 2016 té un carrer en el municipi amb el seu nom, un xicotet gest d'agraïment a la impagable labor que ha realitzat a favor dels que més ho necessiten durant tants anys.

Contacte

Concha Azcoiti Guillén

Licenciada en Derecho por la Universidad de Valencia. Tomó las riendas de la gestión del Polígono Industrial Fuente del Jarro de Paterna en 1978 a través de ASIVALCO (su entidad gestora y cofundadora de Pactem Nord), en un momento donde había pocas mujeres encargadas de la gestión de áreas industriales, en un mundo masculinizado en el que pasaba en las reuniones más como secretaria que como la gerente que era.

Con 5 hijos a su cargo, fue durante treinta años gerente de ASIVALCO entre 1978 y 2008 consiguiendo importantes hitos para las empresas del polígono como parque de bomberos, servicio de Correos propio, con código postal, centro médico, etc y de una de las cosas que se encuentra más orgullosa, la creación de la escuela infantil, que fue la primera en la Comunidad Valenciana ubicada en un polígono industrial, para poder conciliar la vida familiar con la laboral. Trabajó para construir uno de los polígonos empresariales mejor dotados de España que alberga actualmente alrededor de 436 empresas de 40 sectores distintos y contribuyó a la economía local de Paterna.

Contacte

Tere Unsain. Pintora

Nascuda en 1952 i veïna de la localitat des de 1980. En 1975 es va llicenciar en Història de l'Art per la Universitat de Filosofia i Lletres de Barcelona, i aqueix mateix any va obtenir el Títol de Muralista i Maestro de Taller per l'Escola d'Arts i Oficis d'aqueixa mateixa ciutat. A partir de 1977 munta el seu propi estudi i es dedica exclusivament a la pintura.

Ha viatjat per tots els continents mostrant les seues obres en galeries, fires i exposicions. El Fusionismo nodreix i caracteritza la seua identitat pictòrica. Pot considerar-se una artista multidisciplinària – ha treballat també l'escultura – i ofereix en la seua obra un concepte estètic plagat de plenitud, sensibilitat i denúncia de les desigualtats existents

Contacte

Cuca Balaguer. Artista i artesana

Dona, artista i artesana del paper i dels gravats, compromesa amb l'entorn i el medi ambient. En el seu xicotet taller de la localitat li la pot veure treballar de forma incansable en les seues obres que ens acosten a la seua bella manera de veure la vida.

Ha impartit infinitat de tallers tant a xiquets com adults, on ensenya que no és necessari veure amb els ulls solament mostrant altres maneres de fer, sentir, viure i gaudir de les imatges.

En la seua llarga trajectòria, ha utilitzat nombroses tècniques, eines i sèries d'obres limitades. Compromesa amb el poble i la lluita per l'igualat, recentment coordine la pintura mural col·lectiva que es va realitzar en el Parc de la Llum sobre les dones que fan història.

Contacte

Treballadores de la Fàbrica de la seda. Col·lectiu

La Fàbrica de seda de Vinalesa va ser fundada al final del segle XVIII per la família Lapayesse. Va ser el primer centre fabril valencià a utilitzar la força motriu de l'aigua, en aquest cas de la Real Séquia de Montcada. En els seus orígens va albergar la Fàbrica Nacional de Seda, si bé amb el pas del temps va ser fàbrica de teixits d'espart i jute i de guano.

En ella, al mateix temps, van arribar a treballar més de 120 dones de la població, que durant dècades van dur a terme el dur treball d'embastar, torçar, doblegar i debanar la seda.

Cofinança:
Col·labora:

1111